Cum să alegi filtrul potrivit pentru piscină
Rolul unui filtru de piscină este foarte asemănător cu cel al rinichiului din corpul nostru. În timp ce alte produse, cum ar fi detergenții pentru piscine și substanțele chimice, acționează pentru a ucide bacteriile și alți contaminanți, filtrul le îndepărtează, lăsând piscina curată. Fără filtru, piscina se va umple cu reziduuri și va deveni tulbure, făcând în cele din urmă ca înotul să fie mai puțin distractiv.
Dar ce filtru de piscină ar trebui să alegi? S-ar putea să fii tentat să alegi cel mai ieftin filtru, ceea ce este în regulă, dar scopul ar trebui să fie să cumperi un filtru ușor de curățat, care captează contaminanții și durează mai mult. Dacă ești în căutarea celui mai bun filtru pentru piscine și nu știi de unde să începi, suntem aici pentru a te ajuta. Acest articol te va ghida în procesul de alegere a filtrului perfect pentru piscina ta.
Ce tipuri de filtre de piscină poți alege?
Căutarea ta pentru filtrele potrivite de piscină sau spa începe cu înțelegerea diferitelor tipuri disponibile pe piață. În majoritatea cazurilor, alegerea filtrului pentru piscină depinde în principal de tine. Orice tip de filtru va funcționa cu piscina ta. Mai jos, analizăm diferitele filtre de piscină pe care le poți alege.
Filtre cu nisip
Cele mai comune tipuri de filtre de piscină sunt filtrele de piscină cu nisip. Acestea sunt accesibile, ușor de curățat și sunt excelente pentru piscinele mari, deoarece nu se înfundă ușor. Filtrele de piscină cu nisip pot fi instalate în sol sau deasupra solului. După cum sugerează și numele, aceste filtre pentru piscină utilizează nisip pentru a îndepărta murdăria și reziduurile din apa piscinei. Apa este aspirată prin separatoare și împinsă prin filtrul de nisip, de unde sunt prinse particulele.
Fiecare grăunte de nisip are margini aspre, care captează reziduurile și contaminanții. O ieșire din partea inferioară a filtrului permite apei curate să curgă înapoi în piscină. Pe măsură ce continuă să curgă mai multă apă prin filtru, textura aspră a nisipului se uzează, făcându-l în cele din urmă incapabil de a captura ceva. Acest lucru se întâmplă, de obicei, după 18 – 24 de luni. În acest moment, va trebui să înlocuiești nisipul.
Filtre cartuș
Filtrele pentru piscină tip cartuș sunt ideale pentru piscine mici. Acestea costă mai mult decât filtrele cu nisip pentru piscină, dar pot îndepărta de două ori mai multă murdărie. Filtrele tip cartuș sunt realizate dintr-un cilindru de plastic înconjurat de un material plisat, de tip plasă. Apa din piscină curge prin filtru, unde se adună murdăria și reziduurile. Apoi, apa curată curge înapoi în piscină. Filtrul cartușului va trebui curățat după o anumită perioadă de timp.
Pentru a curăța filtrul, scoate cartușul din rezervor, spală-l cu furtunul și pune-l înapoi în rezervor. Filtrele tip cartuș costă mai mult, dar sunt ușor de întreținut, economisesc apă, sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și pot fi înlocuite după 5 – 10 ani. Un lucru de reținut este că pompa și filtrul de piscină trebuie să funcționeze fără întreruperi.
Diatomit
Pământul de diatomee nu este la fel de popular ca filtrele cu nisip, dar este cel mai eficient atunci când vine vorba de filtrarea apei. Filtrează cele mai multe cantități de murdărie și reziduuri în comparație cu celelalte două filtre. Apa trece printr-un filtru acoperit cu diatomit pentru a îndepărta reziduurile și particulele. Deoarece diatomitul este mai fin decât nisipul, poate îndepărta particule mai mici decât filtrele cu nisip.
Ce dimensiune de filtru pentru piscină ar trebui să alegi?
Dimensiunea pompei va determina dimensiunea filtrului pentru piscină. Un filtru care este prea mic se va sparge, iar pompa se poate supraîncălzi. Un filtru mare pentru piscină prezintă mai puține riscuri decât unul cu performanțe mai scăzute – reține întotdeauna acest lucru atunci când faci cumpărături. De asemenea, este important să alegi un filtru care este potrivit pentru capacitatea pompei tale. Deci, dacă ai o pompă 42 GPM, cumpără un filtru care poate gestiona 42 GPM sau mai mult.
De asemenea, trebuie să iei în considerare și alte caracteristici care pot crește totalul GPM din piscina ta. Pentru piscine mari (mai mult de 60 GPM), vei avea nevoie de o pompă mare de filtrare a piscinei și de conducte cu un diametru de cel puțin 5 cm pentru a gestiona până la 100 GPM.
Cât de des trebuie curățate filtrele de piscină?
Poți curăța filtrele cu nisip și diatomit în două moduri. Unul este spălarea inversă, care spală murdăria și reziduurile din filtru, astfel încât acesta să funcționeze corect. O altă modalitate este de a scoate filtrul și de a-l curăța manual. Mai jos, ne uităm la intervalele aproximative de timp pentru curățarea filtrelor de piscină.
-
Filtre cu nisip: Spălare inversă la fiecare 1-4 săptămâni și curățare o dată pe an
-
Filtre cartuș: Curățare la fiecare 2 până la 6 săptămâni De asemenea, este necesară o curățare intensă o dată pe an.
-
Pământ de diatomee: Spălare inversă la fiecare 1-3 luni și curățare intensă cel puțin o dată pe an
Deși este adevărat că numărul de curățări ale filtrului pentru piscină depinde de tipul de pompă și de filtru, există semne evidente că un filtru trebuie curățat. Acest lucru se datorează faptului că toate filtrele se înfundă pe măsură ce se umplu. Verificați întotdeauna dacă debitul de circulație a scăzut sau dacă a crescut contrapresiunea. Dacă circulația scade sau presiunea crește, este timpul să cureți filtrul piscinei.
Nu ezita să consulți colecția noastră amplă pentru a găsi cel mai bun filtru pentru piscină.