Sfaturi pentru alegerea celei mai bune plăci de surf
Alegerea plăcii de surf este o sarcină interesantă, mai ales dacă o faci pentru prima oară! S-ar putea să îți planifici deja ziua de plajă, pentru a înfrunta valurile exact așa cum ai visat. Dacă vrei să profiți la maximum de această zi, să fii în siguranță și în același timp să te distrezi, ai nevoie de cea mai bună placă de surf.
Dar ce face ca o placă de surf să fie una potrivită pentru tine? Pentru a răspunde la această întrebare, există o mulțime de detalii la care trebuie să te gândești. În timp ce selectezi o placă de surf, ar trebui să iei în considerare experiența ta de surfing, valurile pe care te vei deplasa și nivelul tău de condiție fizică. Desigur, designul acesteia ar trebui să se potrivească cu personalitatea ta pentru a face surfingul și mai atractiv.
Deci, ce formă, dimensiune și design ți s-ar potrivi cel mai bine? Îți oferim câteva sfaturi excelente pentru alegerea plăcii de surf perfecte. Hai să le descoperim împreună.
Ce trebuie să cauți la o placă de surf?
O placă de surf trebuie să fie robustă, dar nu prea stabilă, astfel încât să poată fi manevrată cu ușurință. Găsirea echilibrului ar trebui să fie simplă, dar folosește-te de libertatea de a merge pe valuri oricum dorești. Chiar și în valuri mari, forma plăcii de surf este menită să ușureze deplasarea. Acestea sunt trăsăturile pe care trebuie să le cauți într-o placă de surf pentru a stăpâni toate aceste detalii:
Cât de bine plutește placa ta de surf?
Dacă examinăm mecanica plutirii, aceasta depinde de spațiul ocupat de plăcile tale. Placa ta de surf ar trebui să se ridice rapid la momentul potrivit și să îți ofere viteza necesară pentru a prinde valurile. Plăcile cu un volum mai mare sunt, prin urmare, mai bune, deoarece reduc rezistența la înaintare. Plăcile lungi și plăcile de surf de dimensiuni medii vor avea, de obicei, un volum mai mare, deoarece le permit utilizatorilor să sară pe un val mai devreme și mai din adâncime.
Direcția plăcii de surf
Direcția explică modul în care atât energia a ta, cât și cea a valului contribuie la deplasarea înainte. Vei avea nevoie de o placă cu o flexibilitate bună, cu aripioare adecvate și un tip adecvat de profile de șină pentru aceasta. Când ne referim la profilurile de șină, vorbim despre grosimea plăcii, care determină performanța de plutire a acesteia, cunoscută și sub numele de flotabilitate. De exemplu, profilurile de șină mai rezistente oferă o mai mare manevrabilitate, în timp ce profilurile de șină mai flexibile ajută la flotabilitate și propulsie.
Cât de mult seamănă placa ta cu o banană?
După cum se vede din profilul lateral, o placă ce are mai puțin contact cu apa se deplasează mai eficient și contribuie mai mult la creșterea mult mai rapidă a vitezei de deplasare decât o placă cu o flexibilitate mare. Aceasta permite virarea și manevrabilitatea mai ușoară în timpul călătoriei. În plus, balansul mai mare poate împiedica vârful plăcii să pătrundă adânc sub apă atunci când se află pe valuri abrupte.
Alegerea dimensiunii potrivite pentru placa ta de surf
Toți începătorii pot atesta faptul că o placă de surf mai mare este întotdeauna mai bună decât una mai mică. Cu toate acestea, vor exista o varietate de motive pentru care vei schimba dimensiunea plăcii de surf pe măsură ce înveți să navighezi.
Când te deplasezi în valuri pe o placă lungă, încă poți face asta chiar dacă ești un pic prea în spate pe coadă. Ele alunecă bine și au nevoie de mai puțin efort pentru deplasare decât plăcile mai mici, deoarece sunt lungi și plate. Dacă te afli prea în spate pe o placă mai mică, vei avea prea multă rezistență la înaintare și nu vei prinde niciodată valuri. Dar pentru a alege dimensiunea potrivită, trebuie să luăm în considerare volumul plăcii de surf și experiența ta.
Dacă ești începător, placa ta ar trebui să fie cu 91 cm mai lungă decât înălțimea ta. Această dimensiune de placă de surf te va ajuta să înveți să întorci și să te deplasezi cu ușurință cu o placă lungă.
Surferii de nivel intermediar se pot juca mai mult cu spațiul atunci când aleg dimensiunea plăcii. Plăcile lungi ar trebui să fie în continuare cu 91 cm mai înalte decât tine, în timp ce plăcile de tip funboard ar putea varia să fie mai înalte cu 30 - 60 cm, în funcție de forma și designul plăcii de surf. De exemplu, o placă în stil pește este în mod normal cu 5–10 cm mai mică decât o placă scurtă. Dimensiunea ideală pentru o placă scurtă, pe de altă parte, este cu 5-15 cm mai înaltă decât tine. Oricum, aceasta depinde, de asemenea, de dimensiunea valurilor pe care te vei deplasa.
Pentru surferi experți, lungimea plăcii nu se scurtează întotdeauna pe măsură ce devin mai avansați. Cu toate acestea, surferul calificat își modifică stilul de deplasare și reduce dimensiunea plăcii sale pentru a se concentra asupra unor obiective specifice. În circumstanțe mai puțin ideale de surfing, aceștia încearcă să își atingă cele mai înalte obiective.
Diferite materiale din care sunt realizate plăcile de surf
Materialul din care se face o placă de surf îi determină rezistența, flotabilitatea și capacitatea de flexiune. Acestea sunt materialele utilizate cel mai frecvent pentru fabricarea plăcilor de surf.
Plăci din spumă
Plăcile din spumă sunt ideale pentru începători! Acestea sunt mai puternice, mai stabile și oferă un mod mai ușor de a prinde și de a merge pe valuri decât o placă din fibră de sticlă. Stabilitatea, greutatea redusă, durabilitatea și ușurința de deplasare sunt toate asigurate, pentru a numi doar câteva. O placă de surf din spumă este mult mai greu de deformat decât o placă de surf standard.
Plăci de surf din fibră de sticlă
Denumirea de „placă de surf din fibră de sticlă” provine din faptul că are un miez de poliuretan care este acoperit cu fibră de sticlă. Deși sunt mai predispuse la rupere, plăcile de surf din fibră de sticlă se pot îndoi în valuri mai bine decât plăcile de surf epoxidice. Din acest motiv, ele sunt ceva mai potrivite pentru surferi cu abilități medii sau cu experiență.
Plăci de surf epoxidice
Datorită greutății mai reduse și tipului de spumă folosit în centru, plăcile epoxidice plutesc extrem de bine. Blocurile din spumă pentru plăci de surf, construite din spumă EPS utilizată pe scară largă, sunt folosite pentru a construi plăci de surf epoxidice, care sunt mai ușoare și au o mai mare flotabilitate. Cu o placă de surf ca aceasta, începătorilor le va fi mult mai ușor să prindă un val.