Cum să alegi troliul adecvat
Un troliu este un echipament esențial pentru persoanele care călătoresc în mod regulat pe teren accidentat. Dacă nu ai un troliu, îți va fi dificil să urnești vehiculul blocat în noroi sau nisip. S-ar putea să-ți petreci toată după-amiaza săpând cu o lopată, ceva ce nu vrei să experimentezi cu adevărat.
Dacă ești în căutarea unui troliu, vei fi surprins să găsești o gamă largă de opțiuni pe piață. Dacă știi ce să cauți, acest lucru te poate ajuta în mare măsură să alegi troliul perfect pentru munca ta. Pentru a face totul mai ușor pentru tine, am creat acest ghid simplu care te va îndruma prin procesul de alegere a troliului potrivit.
Troliu manual sau troliu electric: pe care ar trebui să-l alegi?
Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă cei care vor să achiziționeze un troliu este atunci când decid dacă să cumpere un troliu manual sau un troliu electric. Ambele sunt grozave, dar există câteva aspecte pe care trebuie să le cunoști despre fiecare dintre ele înainte de a te hotărî la unul.
Cost și eficiență
Troliurile manuale sunt mai puțin costisitoare decât troliurile electrice. Totuși, troliurile electrice sunt mai rapide și mai eficiente.
Capacitatea de încărcare și durata de viață a bateriei
Deși ambele opțiuni au o capacitate mare de încărcare, troliul electric nu-și va pierde puterea și va ridica sarcini mai grele. Oricum, un troliu electric are nevoie de o sursă de energie și ar putea descărca rapid bateria mașinii în cazul utilizării prelungite.
Ce tip de cablu pentru troliu ar trebui să alegi?
Va trebui să decizi dacă folosești un cablu de oțel sau o frânghie sintetică. Să analizăm mai atent cele două tipuri, pentru a te ajuta să găsești opțiunea perfectă.
Cablu de oțel
Oțelul este cel mai obișnuit cablu pentru troliuri. Este opțiunea preferată pentru cei ce călătoresc off-road, deoarece s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de recuperare. Este durabil și puternic, fiind ideal atunci când conduci pe teren accidentat și abraziv, unde este posibil să întâlnești pietre și pământ amestecat cu pietriș. Totuși, oțelul se poate uza, așa că asigură-te că folosești mănuși de protecție. Cablurile de oțel se vor rupe greu în comparație cu frânghia sintetică. În plus, a trecut testul timpului și este mai puțin costisitor decât frânghia sintetică.
Frânghia sintetică
Frânghia sintetică devine din ce în ce mai populară și există un motiv întemeiat pentru asta. Este fabricată din polietilenă ușoară în greutate, fiind astfel ușor de manevrat și de reparat. În mod surprinzător, frânghia sintetică este mai puternică decât oțelul. Când se rupe, nu va funcționa ca un bici periculos pentru cei din jur. Cu toate acestea, tinde să se uzeze în condiții meteorologice dure. Frânghiile sintetice vor funcționa perfect pentru majoritatea situațiilor de recuperare. Este important să păstrezi frânghia sintetică acoperită atunci când nu este utilizată.
Cât de puternic ar trebui să fie troliul tău?
Majoritatea troliurilor au o clasificare, care indică greutatea pe care o pot trage. Cu toate acestea, este esențial să reții că aceste clasificări sunt menite doar să te ghideze în privința greutății pe care troliul o poate trage în condiții perfecte. Există multe aspecte care pot afecta performanța troliului tău. Acestea includ unghiul cablului, dimensiunea motorului și altele.
Numărul de straturi de pe tamburul troliului este unul dintre factorii cheie care influențează puterea troliului. Un troliu tinde să fie mai puțin puternic, dacă sunt mai multe straturi de cablu înfășurate în jurul tamburului. Mai multe straturi de cablu pe bobină pot duce la pierderi de putere de până la 40%. Prin urmare, trebuie să ții întotdeauna cont de acest lucru dacă intenționezi să tragi sarcini grele.
Din ce opțiuni de suporturi pentru montare poți alege?
În afară de aspectele menționate mai sus, trebuie să iei în considerare și suportul de montare pentru troliu. Există trei opțiuni principale pentru suporturi din care poți să alegi.
-
Suportul de pe bara de protecție este cea mai simplă și cea mai comună opțiune de montare. Nu sunt doar versatile, ci și ușor de instalat.
-
Suportul multiplu este puțin mai complex decât suportul de pe bara de protecție. Această opțiune de montare îți permite să ai un troliu atât în față, cât și în spate la mașină. Cu toate acestea, nu este cea mai durabilă opțiune pe care o poți alege.
-
Opțiunea Bară de protecție cu placă de troliu este, de asemenea, populară. Arată ca o parte a mașinii tale. Pe lângă faptul că servește drept troliu, protejează partea din față a vehiculului tău.
Caracteristici suplimentare de căutat
Iată câteva caracteristici suplimentare la care trebuie să fii atent când cumperi un troliu.
Lungimea cablului
Lungimea medie a cablului la majoritatea troliurilor este de 24 – 40 m. Este recomandat să nu îl alegi prea scurt sau prea lung. Respectă întotdeauna recomandarea producătorului privind lungimea cablului atunci când achiziționezi un cablu separat.
Rezistența la apă
Troliul tău trebuie să reziste la condițiile meteo când ai nevoie. Alege un troliu care oferă un anumit nivel de protecție. Acest lucru te va asigura că troliul va rămâne puternic și va dura mai mult.
Telecomandă
Unele troliuri sunt dotate cu o telecomandă care îți permite să controlezi troliul de la o distanță sigură. Telecomanda poate fi cu fir sau fără fir.