Alegerea celor mai bune vase de gătit pentru casa ta
Indiferent dacă îți modernizezi ustensilele de bucătărie, încerci noi moduri de a găti sau te pregătești pentru gătit, găsirea vaselor potrivite este esențială. Cu toate acestea, cu tehnologia de gătit în evoluție și multe mărci care apar în fiecare zi, alegerea tigăilor și oalelor care se potrivesc cu bucătăria și stilul tău de gătit poate fi o provocare, chiar și pentru bucătarii profesioniști.
Este o investiție importantă pe care îți dorești să o faci cum trebuie. Cunoașterea nevoilor tale de gătit este cel mai bun mod de a începe căutarea vaselor de gătit perfecte. Cât de des gătești? Am creat acest ghid util pentru a te ajuta să găsești vasele de gătit perfecte pentru casa ta.
Ce material ar trebui să alegi pentru vasele de gătit?
Primul lucru care îți vine în minte atunci când cumperi vase de gătit este materialul. Alegerea materialului pentru vasele tale de gătit este una dintre cele mai importante decizii pe care va trebui să o iei. Mai jos, trecem în revistă materialele pe care le poți alege pentru tigăi și oale.
Oțel inoxidabil
Rezistent la murdărie, pete și coroziune, oțelul inoxidabil este unul dintre cele mai populare materiale pentru vase. Oțelul inoxidabil nu este un bun conductor de căldură în sine, dar poate fi combinat cu alte materiale pentru a-i îmbunătăți conductivitatea.
O caracteristică importantă, care trebuie căutată întotdeauna, este ca vasul să aibă o bază încapsulată. Inoxul încapsulat nu este doar eficient din punctul de vedere al costurilor, ci conduce și căldura mult mai bine. Oțelul inoxidabil poate fi, de asemenea, combinat cu alte materiale, cum ar fi aluminiul și cuprul, pentru a îmbunătăți distribuția și conductivitatea căldurii.
În plus, oțelul inoxidabil nu necesită ungerea regulată cerută de alte vase de gătit. Este alegerea perfectă pentru oricine caută vase de calitate, care nu necesită întreținere obositoare.
Fontă
Nimic nu se compară cu versatilitatea vaselor din fontă. Acest material poate fi utilizat în cuptor, pe plită sau la foc deschis. Acest metal gros are o structură cristalină robustă, care îi conferă o imensă durabilitate. Fonta face, de asemenea, o treabă mai bună de reținere a căldurii în comparație cu alte materiale. Alimentele vor fi preparate în acest material, indiferent dacă este vorba de gătire lentă sau de preparare rapidă.
Principalul dezavantaj al fontei este că, pe termen lung, aceasta se ciobește și ruginește. Cu toate acestea, ungerea cu ulei a acesteia, urmată de o anumită încălzire, creează un strat de protecție, care menține vasele în stare bună. Dacă sunt bine îngrijite, vasele din fontă pot oferi mulți ani de gătit fără probleme.
Deoarece fonta este predispusă la rugină, se recomandă să nu păstrezi lichide în tigaie pentru perioade mai lungi de timp. De asemenea, este o idee bună să ștergi vasele din fontă după gătit pentru a le curăța și să le speli manual doar dacă este necesar.
Aluminiu
Vasele de gătit fabricate din aluminiu nu sunt doar ușoare, ci și un bun conductor de căldură. Aluminiul este, de asemenea, ieftin și necesită puțină întreținere. Cu toate acestea, este predispus la deformare și îndoire, deoarece este un material ușor.
Este recomandat să eviți prepararea alimentelor acide sau alcaline în vase de aluminiu, deoarece acestea vor intra în reacție cu aluminiul. De asemenea, scoate alimentele imediat după gătire, pentru a preveni absorbția metalului.
La ce să fii atent atunci când selectezi vase de gătit
Acum că știi cele mai comune materiale pe care le poți alege, următorul pas este să știi ce caracteristici să cauți atunci când cumperi vase de gătit.
Conductivitatea căldurii
Nu toate metalele sunt conductori buni de căldură. Fonta, de exemplu, este un bun conductor de căldură, dar oțelul inoxidabil nu este. Vasele care au o conductivitate mai bună vor asigura ca mâncarea să fie gătită uniform. De asemenea, vor reacționa rapid la schimbările de temperatură, atunci când reduci sau crești căldura.
Reactivitate
Indiferent de tipul de vase pe care dorești să le alegi, sănătatea ta este pe primul loc. Unele vase de gătit reacționează cu alimentele și pot provoca probleme grave de sănătate. De exemplu, aluminiul reacționează cu alimentele acide, cum ar fi roșiile. Deci, dacă gătești astfel de alimente într-o tigaie sau oală de aluminiu, vei ingera metalul. Fii întotdeauna atent la reactivitate atunci când alegi vasele de gătit.
Durabilitate
Unele vase de gătit vor rămâne în stare bună ani de zile, indiferent de cât de des le folosești. Un astfel de tip minunat de material pentru vasele de gătit este oțelul inoxidabil.
Întreținere
De asemenea, trebuie să ai în vedere cât de multă îngrijire este necesară pentru a le păstra în stare bună. Dacă nu îți place să lustruiești vasele în fiecare seară înainte de culcare, ți-ar fi mai bine cu opțiuni care necesită puțină întreținere, cum ar fi fonta.
Sfaturi pentru întreținerea vaselor de gătit
Cel mai important lucru de reținut atunci când te ocupi de întreținerea vaselor de gătit este materialul utilizat în construcția acestora. Unele materiale necesită mai multă întreținere decât altele.
-
Fonta necesită puțină întreținere. Tratarea, un proces în care uleiul este aplicat în mod repetat pe suprafața vasului care este apoi încălzită, va menține vasul de gătit în stare bună timp de mulți ani. De asemenea, se recomandă curățarea minimă după utilizare.
-
Oțelul inoxidabil este materialul cel mai ușor de întreținut. Trebuie doar să îl speli manual cu o cârpă și cu apă și săpun după utilizare. Nu utiliza bureți de curățare care vor zgâria sau răzui materialul.
-
Aluminiul este predispus la decolorare. Îți poți proteja vasele tale de gătit din aluminiu împotriva decolorării prin înmuierea acestora în apă cu săpun pentru perioade lungi de timp. Poți utiliza, de asemenea, un burete metalic săpunit pentru a elimina alimentele arse.
Descoperă colecția noastră amplă pentru a găsi vasele de gătit perfecte pentru casa ta!